Anadolu Yakası 'Çekmeköy Şube' | Avrupa Yakası 'Kağıthane Şube' | Avrupa Yakası 'Küçükçekmece Şube'

Su deposu temizliği nasıl temizlenir?

Su deposu temizliği

Su deposu temizliği nasıl temizlenir?

Kısaca anlatmak gerekirse; öncelikle temizliği yapılacak olan su deposunda güvenlik önlemleri alınır ve depo ortamı aydınlatılır. Sonrasında su deposu temizliği yapılacak su deposundaki mevcut olan su depodan tamamen boşaltılır.

Tüm bu hazırlık aşamalarından sonra yüksek basınçlı kompresörler yardımı ile su deposunun tüm iç kısmı titizlikle temizlenir. Su deposu temizliği esnasında dip kısmından çıkan pislikler dış alana tahliye edilir.

Su deposu temizliği kapsamında temizliği yapılacak olan sac depolarda oluşmuş olan paslanma durumlarında içerideki paslanmaları sökmek için pas sökücü kimyasallar kullanılır.

 

Genelgeler ile su deposu temizliği

Aynı zamanda toplum sağlığı içinde önemli olan su deposu temizliği genelgelerle uygun görülen belirli periyotlar da yapılmadığı takdirde su deposu pisliğinden kaynaklı olarak bulaşıcı hastalıklar ve enfeksiyonlar ile başlayan sonu bitmez sağlık sorunlarına gebe olabilmektedir.

Su deposu temizliği
Su deposu temizliği nasıl temizlenir?

Ayrıca temizliği yapılmayan mevcut su depolarındaki suları içmeyerek sadece temizlik işlerinde kullandığını iddia eden birçok kişi kesin bir yanılgı içindedir diyebiliriz. Zira temizliği yapılmayan su depolarından kullanılan su, zaman ilerledikçe kaynatılsa bile bakteri ve virüslerin çoğu ölmeyecek duruma gelmektedir.

 

Su deposu temizliği
Su deposu temizliği nasıl temizlenir?

2007 yılında sağlık bakanlığı tarafından yayımlanan genelgeye göre;

  • Binalarda, müstakil konutlarda ve toplu konutlarda kullanılan su depolarında temizliği yapılmamış olan depoların temizliği hemen yapılmalıdır. Daha sonraki süreçte depo temizliği belirli periyodlara bağlanarak ‘kesinti olduğu durum ve dönemlerde 3 ayda bir, diğer dönemlerde ise 6 ayda bir olmak kaydı ile’ temizlik işlemleri ve bakımları mutat bir şekilde yapılarak dezenfeksiyonu sağlanmalıdır.
  • Kesinti olmadığı zaman ve durumlarda da suyun depodan kullanımı sağlanmalıdır.
  • Mahallelerde bulunan kuyu, tanker, bidon gibi kaynaklardan, kesinlikle içme suyu temin edilmemelidir.

Su deposu temizliği ve su deposu dezenfeksiyonu işlemlerini, kanuni zorunluluk kapsamında denetlemelerde sorun yaşamamak için mutlaka yaptırmalısınız. Sadece bu zorunluluklar için değil, depo temizliği yaptırmamız hem sizin hem de ailenizin sağlığı önem verilmesi gereken zorunlu bir hizmettir. Unutmayın ki, içtiğimiz suların, yemeklerde kullandığımız suların, dişimizi fırçaladığımız suların, banyo yapıp duş aldığımız suların, en önemlisi çocuklarımıza içirdiğimiz suların temiz olması için su deposu temizliğini gününde veya gününden evvel mutlaka yaptırmalısınız.

Unutmayın ki, periyodik olarak temizliği yapılan su depolarının kullanılması normal şebeke hattının kullanılmasından çok daha sağlıklıdır.

Kullanılan su deposu beton veya fayans değilse, sac gibi metal depoların iç kısımları epoksi ile kaplandığı takdirde bu maddenin antibakteriyel özelliği sayesinde mikrop oluşumunu engellenmiş olur. Ayrıca solvent içermeyen bu madde sayesinde hijyenik ortam sağlanarak kolay bir şekilde temizlenir.

 

Peki su deposu nasıl kirlenir?

Su deposuna ana şebeke hattından gelen su, klor ve benzeri çeşitli işlemlerden geçiriplip temizlenmiş olarak gelse bile, bu suyun ortalama 6 ay depolanacağı bu bekleme süresi içinde ister istemez biyolojik ve fiziksel reaksiyonlar ile içerisinde bulunan yosun,kireç ve mangan gibi maddeler ayrılarak bulundukları ortamda kirlilik tabakası oluşturur.Şebekeden ters vakumla gelebilecek atık su ve bunun yanında depo kapağındaki kırık ve çatlaklardan girebilecek haşere, fare, kedi gibi canlıların ölmesiyle düşünmeden ve kontrol etmeden kullanabileceğimiz su; bir mikrop yuvası haline gelebilir.

 

Su deposu temizleme kimyasalların kullanımı

Kimyasallar ile depo temizliği su deposunun kullanım amacına ve niteliğine göre farklılıklar gösterebilir. Burada şunu diyebiliriz ki, ilk aşamada su deposu temizliği için düşünülmesi gereken yöntem ozonla depo temizliği çalışması olmalıdır. Ayrıca ozon sanitasyonu kimyasal ilaçlar gruba girmemekle beraber ozon doğal bir dezenfektandır.

Su deposu temizliği
Su deposu temizliği nasıl temizlenir?

Su deposunun kirlilik oranına göre su deposu temizleme çalışmasında kimyasalların kullanımı mevcut deponun kirliliğine göre düşünülebilir.

Kirli bir su deposuna kimyasal ürün atılmaması gerektiği bilgisi maalesef halk arasında yanlış bilinen bir konudur ve bu konuya açıklık getirilmesi gerekir. Kimyasallar ile temizliği yapılmamış bir su deposuna klor atılması bakteri gruplarını etkileyebilir ve çoğu zamanda su deposunda bakterilerin çoğalmasına da sebep olabilir. Bu yüzden su deposu temizliği kimyasallar ile olsun veya ozon ile olsun hiç fark etmez, her su deposuna klor gibi ürünler su deposu temizliği esnasında veya sonrası uygulanmalıdır.

Unutmayın su deposu dezenfeksiyonu ile su deposu temizliği farklı şeylerdir. Bu yüzden su deposu temizliği yapılmadan hiçbir şekilde su deposu dezenfeksiyonu yapılamaz.

Bu konudaki her türlü destek ve öneri için telefon veya sağ taraftaki form vasıtası ile bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

 

Yorum Yap

Son Yazılar

Son Yorumlar

Shopping Cart

Sepetinizde ürün bulunmuyor.